grajewiak, musisz trochę wlepek zabrać na kufer, żeby mieć na zapas. Chyba, że będziesz na spoty latał :diabelski_usmiech
[O2FL] Odpalanie samochodu tylko na sprzęgle
Zwiń
X
-
[O2FL] Odpalanie samochodu tylko na sprzęgle
Koledzy,
W związku z tym, że mój syn jest coraz większym kombinatorem, a w rodzinie już mieliśmy przypadek odpalenia ciągnika przez małolata mam pytanie: czy jest możliwość zakodować lub dorobić układ, który nie pozwoli odpalić auta bez wciśniętego sprzęgła. Takie udogodnienie ma kolega w Leksusie i oprócz wady (lub zalety!) niemożności odpalenia samochodu na zapych jest to fajne rozwiązanie.
Może ktoś słyszał o podobnym rozwiązaniu?
P.S. Rady w stylu "chowaj kluczyki" itp. proszę zostawić dla siebie. Chowam już teraz, ale pomysłowość dzieciaków nie zna granic. Dodatkowe zabezpieczenie byłoby fajnym pomysłem.
-
-
piotrek_os, Sorki przeoczyłem ops: .
[ Dodano: Czw 23 Maj, 13 10:51 ]
Zamieszczone przez bohenTa funkcja jest kodowana w CECM i można ją włączyć/wyłączyć - Bajt 20 bit 4.
Komentarz
-
-
Nie wiem o jakie dzieci - w jakim wieku, chodzi, ale mnie jako dziecko na pewno by coś takiego nie powstrzymało przed odpaleniem, w końcu ojciec uczył, że zapala się zawsze na sprzęgle.
Może jednak są lepsze sposoby.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Wojtenio, ja mogę odpalić auto bez sprzęgła, MY10. Nawet nie wiedziałem że w nowych autach taka opcja występuje. Sądzę, że jest to kwestia sterownika silnika, CECM pewnie za to nie odpowiada. Masz inny silnik, więc mi nie pomożesz.
szkoda, jak będzie starszy to też go nauczę. Póki co ma 3 lata i jest niesamowicie pomysłowym i spostrzegawczym dzieckiem. Ostatnio znalazł kluczyk od mojego starego Nissana i skubaniutki zaczął kluczykiem gmerać przy stacyjce w Octavce :shock: Także niedługo się zacznie :lol:
Jeżeli ktoś ma taki silnik jak ja i nie może odpalić auta bez sprzęgła proszę o info z kodowaniem. Spróbuję to jakoś rozkminić. Skoro inne auta mają taką funkcjonalność to pewnie tutaj też tak można.
Komentarz
-
Komentarz